Fundatia „Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” in colaborare cu International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR (Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii), Academia Romana, Confederatia Nationala a Patronatului Roman, Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Administratia Nationala de Meteorologie, Forumul Academic Roman, ApaNova Bucuresti, Ministerul Mediului si Padurilor, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara impreuna cu autoritatile locale a organizat vineri, 23 septembrie 2011, cu incepere de la orele 9,00 AM Conferinta Internationala „STRATEGIA PENTRU REGIUNEA DUNARII – PREZENT SI VIITOR. Un an de la adoptarea la Bruxelles a noii strategii pentru Regiunea Dunarii”.
Dezbaterile conferintei s-au desfasurat in Aula Bibliotecii Academiei Romane, Calea Victoriei 125, sector 1, Bucuresti.
Conferinta de la Bucuresti a fost precedata de o vizita la Giurgiu, in data de 22 septembrie 2011 unde a avut loc o intalnire cu oficialitatile locale, comisia fiind insotita pe parcursul vizitei de domnul Primar al Municiupiului Giurgiu Lucian Iliescu si domnul Presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu Dumitru Beianu.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta domnului PHILIP WELLER, Secretar Executiv al ICPDR, in calitate de invitat de onoare.
Conferinta s-a bucurat de prezenta unor personalitati de seama precum domnul Vicepresedinte al Academiei Romane Acad. Cristian Hera, domnul Mihai Manoliu in calitate de membru al Biroului CESE, domnul Viorel Ardeleanu – Director Directia Strategii si Politici UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe in calitatea sa de coordinator national al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, domnul presedinte Ion Iliescu, domnul presedinte Prof. Emil Constantinescu, domnul Dr. Petre Stanciu – director al Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, domnul Dr. Ion Sandu – director Administratia Nationala de Meteorologie,domnul Sorin Dimitriu si doamna Andreea Mihalcea – Camera de Comert si Industrie a Romaniei, E.S. Adam Varga – Ambasada Ungariei, E.S. Damir Masic – Ambasada Bosniei si Hertegovina, E.S. Luca Francesco Vismara – Ambasada Italiei, E.S. Marek Szczygiel – Ambasada Poloniei, E.S. Mark Bruchez – Ambasada Elvetiei, E.S. Juraj Tomas – Ambasada Slovaciei, E.S. Iurie Renita impreuna cu doamna consilier Mariana Bradutan – Ambasada Moldovei, si multi alti invitati din mediul academic, de afaceri, economic, social si civil.
Conferinta a fost dedicata implinirii a un an de la adoptarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunarii si s-a dorit ca prin intermediul acesteia sa se dezbata in mod public noile directii adoptate la Bruxelles, tinand cont ca Dunarea ocupa o foarte mare parte din teritoriul Romaniei.
Strategia de dezvoltare a regiunii Dunării este un lung lanţ de consultări şi dezbateri ce aveau să pună în lumină planul de acţiune a peste 800 de contribuţii primite chiar din partea celor 14 state: Germania, Austria, Slovenia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Bosnia, Herţegovina, Muntenegru, Moldova, Ucraina, state atât din interiorul Comunităţii Europene cât şi din exteriorul ei.
Astfel, statele din Regiunea Dunării şi-au manifestat angajamentul pentru crearea unei noi macroregiuni ce are în vedere un plan comun de acţiune ce se bazează pe 4 piloni şi se concentrează asupra a 11 domenii prioritare.
Cei patru piloni ai strategiei propuşi de Comisia Europeană sunt conectivitatea, cu accent pe transport, energie şi telecomunicaţii, protecţia mediului şi gestiunea apei, dezvoltarea socio-economică, cu accent pe cultură, educaţie, turism şi dezvoltare rurală si securitate regionala.
Parlamentul European s-a constituit încă de la bun început ca un partener de încredere ce va veghea permanent asupra viitorului „strategiei de dezvoltare a regiunii Dunării”.
În data de 16.09.2010 a avut loc la Bruxelles Sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European (CESE), în care a fost adoptat Avizul „Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării”.
Până în 2020, toți cetățenii acestei regiuni ar trebui să se bucure de perspective mai bune de învățământ superior, ocupare a forței de muncă și prosperitate în zonele în care locuiesc.
Strategia ar trebui să facă din aceasta o regiune care aparține cu adevărat secolului 21, sigură și încrezătoare în propriile forțe și una dintre cele mai atractive din Europa.
In cadrul Conferintei s-a discutat necesitatea de a directiona mai eficient resursele existente in vederea imbunatatirii retelelor energetice si de transport, combaterea poluarii, dezvoltarii sociale si rezolvarii problemelor ridicate de imigratie sau de politica de securitate.
In conditiile actuale si tinand cont de faptul ca macroregiunile europene au devenit deja o realitate, s-a evidentiat necesitatea Romaniei de aderare la macro-regiunea Dunarii. Strategia pentru macro-regiunea Dunarea va contribui la imbunatatirea cooperarii inter-regionale, transfrontaliere si transnationale, si va crea o platforma de dialog autentica intre state pentru a facilita dezvoltarea unor proiecte cu impact national, regional sau local.
Strategia de dezvoltare a regiunii Dunarii poate contribui la imbunatatirea conditiilor de viata si de munca a milioane de locuitori din regiunea Dunarii, este concluzia generala desprinsa, la finalul Conferintei. Potrivit tuturor participantilor, consultarile si dezbaterile referitoare la definitivarea unei strategii pe termen mediu si lung pentru Regiunea Dunarii au avut un caracter deschis, favorabil si sensibil la aspectele sociale, economice si de mediu.
Colectivitatea ocupa un loc important in procesul de implementare a strategiei si de aceea organizarea periodica a astfel de dezbateri are scopul de a mentine un dialog si pentru a sprijini comunitatile locale in procesul de implementare a strategiei UE pentru regiunea Dunarii Dezbaterile au rolul de a facilita implicarea autoritatilor locale in procesul de elaborare a strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii si identificarea impreuna cu acestea a unor proiecte strategice pentru dezvoltarea regiunii Dunarii.
Evenimentul s-a incheiat cu un cocktail in care s-au degustat vinurile Cramei Oprisor.