În ziua de 18 martie 2011, cu începere de la orele 9,30 a avut loc în Aula Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisești” Forumul „Dunărea – renaturare sau indigure? Soluții optime de adoptat” organizat de Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisești”, Academia Română, Ministerul Mediului și Pădurilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ApaNova București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățire Funciare și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară dedicat Zilei Mondiale a Apei (22 martie).
Adunarea Generală ONU a decretat perioada 2005 – 2015 ca fiind „Deceniul internațional APĂ PENTRU VIAȚĂ”, având menirea informării referitoare la realizarea programelor și proiectelor tangențiale apei, considerând apa componentul cel mai dinamic al mediului natural și reprezentând cea mai importantă resursă naturală.
TEMELE FORUMULUI
1) Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (în urma sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European CESE în care a fost adoptat „Avizul strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării” la Bruxelles – 16.09.2010)
Avizul CESE își propune conform ocaziei oferite de Comisia Europeană în colaborare cu societăți civile organizate din Europa să formuleze propuneri concrete, care să contituie o contribuție la planul de acțiune al strategiei pentru regiunea Dunării aflate în curs de elaborare.
Comitetul Economic și Social European:
• se așteaptă ca viitoarea strategie să reprezinte o adevărată contribuție la îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă ale tuturor cetățenilor din regiunea Dunării pe care o consideră „oglinda Europei”. Una dintre cele mai importante propuneri formulate de CESE este stimularea și cooperarea în domeniul securității civile (soft security), asigurarea serviciilor de urgență care să colaboreze pentru a face față dezastrelor naturale, mobilitatea lucrătorilor, a întreprinderilor, pentru întocmirea unor planuri de urgență pentru a face față accidentelor ecologice;
• înființarea Forumului Anteprenorial din regiunea Dunării (Danube Business Forum) care include actori sociali și economici;
• CESE își dorește o regiune a Dunării dinamice, competitive și prospere.
2) Elemente de strategie în domeniul gospodăririi apelor în România care stabilesc obiectivele, căile și mijloacele de realizare a unor relații dintre economie și societatea românească în contextul dezvoltării durabile.
3) Gospodărirea apelor în orașele mari din România (situația gospodăririi apelor din București, capitală europeană în 2011).
Dezbaterea a fost deschisă de prof. dr. Gheorghe SIN, membru al Academiei Române, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Suportul ştiinţific al dezbaterilor a fost susţinut de referatele prezentate de: Ion Iliescu, preşedinte al României mai multe legislaturi, preşedinte al Fundaţiei GIEDD; prof. Mihai Manoliu, membru al Biroului Comitetului Economic şi Social European (CESE), preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român – „Strategia pentru regiunea Dunării“; prof. dr. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; prof. dr. Ion Sandu, director Administraţia Naţională de Meteorologie – „Influenţa cantităţilor de precipitaţii asupra debitelor Dunării“; dr. ing. Ion Tecuci, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor; prof. dr. Marian Ianculescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“; dr. ing. Cristiana Sîrbu, preşedinte executiv al Fundaţiei GIEDD; dr. ing. Dănuţ Maria, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare; prof. univ. dr. Alexandru Bogdan, membru corespondent al Academiei Române.
În cadrul formului a avut loc și lansarea traducerii cărții lui Lester Brown – ‘Planul B 4.0: Mobilizing to save civilization’ – de către Ion Iliescu, traducere ce poartă titlul de „Lumea pe marginea prăpastiei. Cum să prevenim colapsul ecologic și economic”.