Fundatia GRUPUL DE INITIATIVA ECOLOGICA SI DEZVOLTARE DURABILA este o organizatie apolitica, independenta, nonguvernamentala, non profit, înfiintata la 30 august 2005, la initiativa domnului Ion Iliescu – presedinte al României în perioada 2000 – 2004 si a doamnei Doctor Inginer Cristiana Sîrbu – presedinte executiv al Fundatiei. Scopul Fundatiei “Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” este acela de a contribui la conceptul de dezvoltare durabila si protectia mediului în România.
În acest sens a fost creat “Forumul national pentru dezvoltare durabila si protectia mediului”, care a avut posibilitatea sa ofere un cadru institutional pentru dezbaterea responsabila a problemelor dezvoltarii Romaniei.
Gândit ca o organizatie a societatii civile, “Forumul national pentru dezvoltare durabila si protectia mediului”, care a avut loc în 25 noiembrie 2005 în cadrul Camerei de Comert si Industrie a României, a oferit atât cadrul, motivatiile si instrumentele renasterii spiritului civic responsabil, capabil sa coaguleze institutii publice si private în elaborarea si sustinerea activa a crearii de programe nationale de dezvoltare si protectie a mediului pe termen scurt, mediu si lung.
Aceste reuniuni organizate de-a lungul acestor ani au constituit punerea bazelor unor consultari la nivel national cu o ampla participare a structurilor si organizatiilor societatii civile, a reprezentantilor mediului de afaceri, organizatiilor profesionale, ai cercetarii stiintifice academicesti si universitare, ai mass-media si, nu în ultimul rând, cu structurile organizatorice de stat responsabile în desfasurarea activitatilor multiple de dezvoltare durabila si protectia mediului din România.
Colectivul Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila si-a asumat initiativa constituirii forumurilor, încercand sa contribuie la cresterea unei veritabile Aliante pentru Dezvoltarea Durabila a României.
În perioada urmatoare prin activitatea ce o vom desfasura vom încerca sa punem întreaga societate cât mai mult în contact cu realitatea actuala, actul constientizarii realitatii reprezentând un prim pas pentru o dezvoltare durabila.