Anul 2024, în data de 13 octombrie, zi pe care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a desemnat-o ca fiind Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințările pe care dezastrele le reprezintă, celebrează 15 ani de la adoptare (2009 – 2024).
Acești 15 ani reprezintă o perioadă în care evenimentele ce au provocat dezastrele naturale au fost deosebit de grave și extrem de păguboase, multe dintre ele soldându-se cu victime umane și multă suferință. Numai anul acesta, în Europa, până în luna septembrie, pagubele produse de dezastrele naturale, schimbările climatice, furtuni, cutremure, cicloane, huragane, inundații, secetă, călduri excesive cu termperaturi ce au depășit 400C consecutiv 7 zile, au adus pagube ce se soldează cu peste 240 miliarde de euro, cifra fiind în creștere până la sfârșitul anului.
Fundația „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă” împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, Universitatea de Științe Agronomice si Medicină Veterinară București și Asociația Națională a Detectivilor din România organizează an de an Forumul dedicat Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului la Dezastre.
Evenimentul reunește reprezentanți din partea Guvernului României, autorități centrale și locale, ai mediului de afaceri, universitar, academic și reprezentanți ai Uniunii Europene, reprezentanți ai ISU, societatea civilă, asigurări și sănătate.
Dedicăm acest forum tuturor ce vor să se implice și să colaboreze în realizarea consolidării capacității de a gestiona și a reduce riscurile produse de dezastrele naturale și nu numai (războaiele sunt aproape de netrecut cu vederea în influențele nefaste pe care le pot avea în provocarea dezastrelor, în special cele legate de mediu).
În contextul rezilienței, ce devine o temă foarte serioasă, ne bucurăm să vedem în noua structură a Comisiilor si Comisarilor Europeni portofolii care nu au mai fost până în prezent (un exemplu fiind chiar România care ocupă în premieră prin Roxana Mînzatu o poziție de vicepreședinte executiv în cadrul Comisiei „Oameni, competențe și pregătire în situații de criză”).
Tot în premieră Comisia Europeană a desemnat Olanda, prin Vicepreședintele Wopke Hoekstra , ca responsabilă pentru climă, creștere netă zero și creștere curată ce se va ocupa și de diplomația climatică și la decarbonizare (și impozitare pentru poluare și poluatori).
Altă comisie în premieră este condusă de Cehia prin Jozef Síkela, comisar european pentru parteneriate internaționale și va conduce activitatea privind Global Gateway și se va asigura că dezvoltăm parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun. Global Gateway este o noua strategie europeană ce promovează tehnologiile SMART și care va aloca 300 milioane în investiții inteligente și calitatea infrastructurii (Smart investments and quality infrastructure) respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în conformitate cu valorile și standardele UE.
Împuternicirea generației următoare pentru un viitor rezilient pune accent pe rolul educației în protejarea și mobilizarea tinerilor pentru un dezastru.
Obiectivele urmărite până în 2030-2050 se vor baza pe Raportul Sendai, și anume, implicarea tinerilor și copiilor pe măsura vârstei, înțelegerii și capacităților de a face față dezastrelor prin măsuri timpurii (to tackle early action) și capacitatea de a crea comunități reziliente.
Alianța Globală pentru Reducerea Riscului de Dezastre și Reziliență în sectoarele educației, pe lângă UNESCO și UNICEF, va purta numele de Departamentul GADRRRES (Global Alliance for Disaster Risk Reduction and Resilience in the Education Sector).
Ne dorim o prezență cât mai mare la dezbaterile dedicate Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului la Dezastre ce se va desfășura în format hybrid (fizic și online) în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, al cărui Director General, domnul ing. Constantin Viorel Ionescu s-a implicat de-a lungul timpului în cercetarea cutremurelor de pământ și a dezvoltat numeroase programe.
Vă așteptăm cu interes să vă alăturați dezbaterilor ce vor avea loc în data de 11 octombrie 2024.
Conf. Dr. Ing. Cristiana SÎRBU |
Președinte al Fundației „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă”
Membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” București Conferențiar universitar în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București |