Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) inițiată și promovată de România, Austria și Germania a sărbătorit cel de-al 10-lea forum în Slovacia, la Bratislava, sub președinția rotativă a acestei frumoase țări dunărene în perioada 26-27 octombrie 2021, în cadrul Hotelului Borik.
Strategia a reușit în aproape 11 ani să consolideze o platformă de cooperare macro-regională europeană și un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și obiectivele strategiei Uniunii Europene.
Deviza acestei strategii macro-regionale:
Creșterea inteligență, durabilă și favorabilă incluziunii,
asumată de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Abordarea macro-regională răspunde cerințelor de adaptare a policilor de coeziune ale Uniunii la realitatea unei Europe extinse cu diferențe mai accentuate între statele membre. Strategia UE pentru Regiunea Dunării este un mecanism comun care a permis tuturor țărilor andocate la fluviul Dunărea să soluționeze eficient problemele legate de dezvoltarea socio-economică prin cooperarea integrată în plan transnațional și mulți-sectorial.
Cel de-al zecelea forum SUERD a adus la Bratislava, în perioada 26-27 octombrie 2021, reprezentanți din toate cele 14 țări riverane fiind pus în lumina preocupărilor succesul strategiie pe toate axele și piloni propuși cu 10 ani în urmă.
Strategia acoperă 4 domenii tematice majore:
• Interconectarea regiunii Dunării,
• Protejarea mediului în regiunea Dunării,
• Creșterea prosperității în regiune,
• Consolidarea regiunii Dunării,
reflectate în arii prioritare, coordonate în colaborare de instituții desemnate din țările SUERD.
Se încearcă mobilizarea de fonduri structurale și de coeziune europenă în continuare, încurajând proiectele transfrontaliere cu efecte în timp pe sustenabilitate și reziliență, conform Regulamentului cadrului strategic comun și a Proiectelor operaționale comune transfrontaliere la granițele externe ale Uniunii Europene.
La Bratislava s-au reafirmat, în cadrul celui de-al zecelea forum SUERD, ambițiile de a transforma SUERD într-un exemplu de success de dezvoltare macro-regională și s-a pus accent pe Pactul Ecologic la nivel unional și politicile de implementare ale Green Deal cu efecte favorabile până în 2030. Președinția rotativă a SUERD pentru 2022 a fost preluată de Ucraina, o țară cu potențial deosebit socio-economic și în proces de aderare la Uniunea Europeană.
Din partea României au participat la conferința organizată la Bratislava Conf. Dr. Ing. Cristiana SÎRBU, Fundația GIEDD (prima fundație de utilitate publică, apolitică, independentă, nonguvernamentală, nonprofit, înființată la 30 august 2005, la inițiativa domnului Ion Iliescu – președinte al României în perioada 2000 – 2004), Răzvan Ștefan Rab, Ministerul Afacerilor Externe, și Panait Iulian, Ministerul Afacerilor Externe.
Sperăm că în anul 2022 să ne revedem în cadrul conferințelor organizate de Ucraina, țară aflată la Președinția SUERD, și mai mult să reușim să tragem concluzii pentru a mări investițiile în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Conf. Dr. Ing. Cristiana Sîrbu
Președintele Fundației GIEDD
https://gorjeanul.ro/strategia-uniunii-europene-pentru-regiunea-dunarii-a-marcat-cel-de-al-10-lea-forum-anual-la-nivelul-uniunii-europene-la-bratislava-slovacia-26-27-octombrie-2021/