Conferinta Internationala
STRATEGIA DUNARII – PREZENT SI VIITOR
Politici de dezvoltare sociala, academica si a mediului de afaceri
editia a III-a
Vineri 11 octombrie, cu începere de la ora 10:30, în sala ,, Ateneului Ioan Bălănescu ‘’din Giurgiu avut loc a treia ediţie a Conferinţei Internationale ,,Strategia pentru Regiunea Dunării – prezent şi viitor. Politici de dezvoltare sociala, academica si a mediului de afaceri (trei ani de la adoptarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii”.
TEMELE CONFERINŢEI:
- Prezentarea obiectivelor SURD in prioritatile pentru perioada de Programe 2014-2020, respectiv Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană
- Aprofundarea celor 4 piloni si a celor 11 Axe Prioritare ce pun in valoare un Plan Comun de Acţiune a celor 14 state afiliate la SUERD
- Matricea de Guvernanta Natională pentru Actiunile Problematicii SUERD in conformitate cu structura Guvernului
- Axa tehnica SUERD – constituirea unui Integrator Institutional Unic de Proiecte preferabil manageriat de Ministerul Fondurilor Europene al Guvernului Romaniei, sprijinul dat de Banca Nationala proiectului SUERD prin colaborarea cu bancile comerciale care sa fie implicate din start în selectarea proiectelor viabile si bancabile, asa cum s-a procedat in tarile de succes in privinta absorbtiei, creandu-se mecanismele de stimulare concreta a acestora spre a cofinanta şi pre-finanta proiectele majore ale Romaniei in cadrul SUERD.
- Implicarea Academiei Romane, Academiei Agricole , mediul universitar, mediul de afaceri – Camere de Comert Bilaterale , asociatiile de profesionale consultantă , ONG-uri, organizatii locale si de administratie regionala in aducerea la cele mai performante rezultate din punct de vedere economic, social si cultural, cat si proiecte de mediu si de dezvoltare susteinabila
- Cea mai importanta dimensiune economica a Dunarii este sectorul de transport naval – indicatorii transportului pe Dunare – Coridorul Pan – European de Transport VII – demonstreaza o subutilizare a potentialului existent, nu numai in comparatie cu Rinul dar si fata de rutele navigabile mult mai mici din zonele Europei. Dunarea este necesar sa redevina o adevarata magistrala fluviala moderna in vederea asumarii rolului de axa majora de transport la nivel european. Investitiile in infrastuctura – aducerea porturilor dunarene la strandarde mondiale ai cu maximizarea potentialului economic.
- Infiintarea in Romania la Giurgiu a „Forumului Antreprenorial din regiunea Dunarii – Danube Business Forum” cu rolul sa includa actorii sociali si economici, functionand ca un instrument inportant pentru realizarea cooperarii si coeziunii economice, sociale si teritoriale in aceasta regiune, aducand organizatiile patronale la posibilitatea de a avea acces si de a fi incurajate sa participe la programe de finantare care sa aduca plus valoare economica si umana.
- Infiintarea Centrelor de Consultanta si Competitivitate SUERD
- Catedra Internaţionala Onorifica in sprijinul SUERD, care a primit recent supranumele Secretarului General al Comisiei Europene a Dunarii, „Jean Bart” (comandor Eugeniu Botez), va coopta in mod public noi parteneri institutionali si membri in cadrul Consiliului Stiintific Onorific.
In deschiderea conferinţei presedintele Consiliului judetean Giurgiu, Vasile Mustatea, a subliniat ca aceasta Conferinta internaţionala vizând Stategia Dunarii, este un excelent prilej pentru programele naţionale de cooperare pentru a-si pune in aplicare noi idei cat si oportunitatile acestei zone, asigurandu-i pe cei prezenti ca institutia pe care o conduce, Consiliul Judetean Giurgiu, va fi un partener serios în cadrul strategiei Dunarii.
Senatorul Nicolae Badalau, președintele PSD Giurgiu a fost de parere ca acest proiect este cu siguranta unul viabil prin vom reusi sa beneficiem de programe europene pentru bunastarea tuturor.
Conferinta a fost urmata de lansarea celor doua carti: ,, Fragmente de viata si istorie traita ‘’ si ,, Om si lider’’ de Ion Iliescu.