Fundația „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă„ împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești„, Academia Română, COGEN România, Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Primăria Oltenița, Consiliul Județean Călărași și Fundația EUROACTION au organizat în data de 29 octombrie 2009 la Oltenița cel de-al V-lea forum „Starea și importanța patrimoniului forestier la început de mileniu III„ cu cea de-a două sesiune de dezbateri pe tema „Strategiei Naționale în domeniul gospodăririi apelor Dunării„, sesiune începută în data de 25 septembrie, la Brăila, cu ocazia celui de-al IV-lea forum dedicat stării și importanței patrimoniului forestier.
Lucrările forumului s-au desfășurat în Sala de Consiliu a Primăriei Oltenița, Bld. Republicii, nr. 40, începând cu orele 9:30.
Printre invitații care au participat la dezbaterile forumului în Sala Mare a Primăriei Oltenița, s-au aflat:Ion Iliescu, președinte al Fundației G.I.E.D.D., Mircea Geoană, președintele Senatului României, Cristian Diaconescu, președintele PSD și ministru de Afacerilor Externe al, Cabinetului Emil Boc, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, Academician profesor Cristian Hera, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești„, Dr. ing. Gheorghe Duță, director general A.N.D.R., ex secretar de stat M.A.I.A. Romsilva Nicoleta Mincu, director general I.N.M.H. Ion Sandu, director adjunct Administrația Națională „Apele Române„ Ovidiu Gabor, director general TUV Thuringer alți invitați.
Tematica forumului a fost legată în principal de fluviul Dunărea și ceea ce generează acesta din punct de vedere economic, de zonele agricole ale Bărăganului, suprafețele arabile și capacitatea acestora de exploatare.
Atât primarul municipiului Oltenița cât și ceilalți invitați care au luat cuvântul în cadrul forumului arătând importanța zonei, a municipiului Oltenița care este punct de legătură între capitală țării și fluviul Dunărea. Discuțiile au gravitat și în jurul foarte discutatului subiect dar încă nerezolvat al Canalului Dunăre-Marea Neagră, un proiect al epocii comunismului, ce a fost început și abandonat după anul 1990.
În cadrul forumului, s-a arătat că turismul în zona Oltenița poate fi atras și prin valorificarea siturilor arheologice, dar și prin manifestări culturale, artistice și mai ales prin dezvoltarea și exploatarea portului turistic de la Dunăre.