Fundația „Grupul de Inițiativa Ecologică și Dezvoltare Durabilă„ a desfășurat în continuare, în 2008, Forumul de Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului în toate cele opt euroregiuni din România. |
Primul Forum de Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului în 2008 a avut loc la București în dată de 14 martie 2008, fiind și „Forumul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului„, a doua conferință de acest gen după cea din 25 Noiembrie 2005 ce a avut loc la Camera de Comerț și Industrie a României în sala A.I. Cuza – București. Forumul Național organizat de Fundația G.I.E.D.D. a cărei Președinte este Domnul Ion Iliescu, iar Președinte Executiv Doamna Dr. Ing. Cristiana Sîrbu, va oferi posibilitatea ca după doi ani de activitate intensă în toate cele opt Regiuni de Dezvoltare din România, să ofere un cadru instituțional pentru dezbaterea responsabilă a problemelor dezvoltării României. Au fost prezenți la Forumul Național din 14 martie 2008 toți partenerii tradiționali ai Fundației: Camera de Comerț și Industrie a României, Academia Română, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești„, Agenția pentru Dezvoltare Regională din România, Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, Patriarhia Română – Cancelaria Sfântului Sinod, Asociația Națională a Detectivilor Particulari din România, Jandarmeria Română, Fundația ASPEN – (S.U.A. – filiala din România).
Temele dezbătute cu ocazia acetui forum au fost:
- Conceptul de Dezvoltare Durabilă și concretizarea lui în cazul României.
- Reducerea decalajelor dintre România și țările dezvoltate ale Comunității Europene.
- Atragerea fondurilor europene în contextul în care România este membru plin în Comunitatea Europeană.
- Premisa Dezvoltării Durabile a Agriculturii moderne din România – Dezvoltarea susținută a satului românesc și exploatarea eficientă a potențialului agricol românesc, reducerea decalajelor dintre rural și urban.
- Reducerea decalajelor regionale în toate cele 8 Regiuni din România.
- Infrastructura indispensabilă României membre în Comunitatea Europeană;
- Reindustrializarea în România;
- Surse de energie și energia în România europeană;
- Resursele de apă din România, exploatarea tradițională și modernă în context european;
- Pătrunderea în economia românească a celor mai moderne „înalte tehnologii„;
- Învățământul preuniversitar, universitar și Mediul Academic din România, formarea în context european a viitorilor specialiști din toate domeniile;
- Sănătatea în mediul urban și rural.
De asemenea au fost invitați primari, prefecți, subprefecti, președinți ai Consiliilor Județene, cadre universitare, mediul oamenilor de afaceri, spectrul politic (indiferent de coloratură) și mulți alții care au dorit să prezinte materiale și documentații privind Dezvoltarea Durabilă a României pentru 2008 cât și viziuni pentru viitor.