Fundația Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă(G.I.E.D.D.), împreună cu Universitatea Ovidius din Constanța, a organizat, la începutul acestei săptămâni, conferința cu tema ”Dezvoltare macroeconomică Dunăre – Marea Neagră în contextul preluării de către România a Președinției SUERD”/ Investigarea oportunităților pentru reducerea utilizării rețelei TNT-T în regiunea Transfrontalieră România – Bulgaria prin optimizarea transportului de marfă și călători, precum și dezvoltarea unui mecanism comun pentru susținerea conexiunii intermodale”. Evenimentul de luni a fost găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța. În proiectul TNT-T este implicat și Bebe-Viorel Ionică, directorul Centrului de Calcul Târgu-Jiu.
La conferință au fost invitați reprezentanți ai mediului academic, universitar și de cercetare, autorități publice locale, regionale și naționale, publicul interesat de subiectele dezbaterii. Programul a cuprins prezentări relevante privind SUERD* astfel: Strategia UE pentru regiunea Dunării; prioritățile președinției anuale a României la SUERD; importanța istorică a strategiei pentru regiunea Dunării în contextul sărbătoririi Centenarului; importanța SUERD în pragul preluării președinției SUERD de către România; strategii și mecanisme comune Ro-Bg pentru susținerea “conexiuniilor intermodale” în regiunea transfrontalieră; proiecte strategice în domeniul transportului în regiunea SUERD; Dunărea și Marea în istoria Cartografiei; importanța digitalizării industriei și economiei în zona SUERD; managementul destinației în cadrul axei de cultură-turism SUERD; fonduri nerambursabile UE pentru regiunea Dunăre-Marea Neagră. Moderatorii evenimentului au fost: Dr. Ing. Cristiana Sîrbu – președinte GIEDD și Dr. Bogdan Dumitrache – Coordonator GIEDD pentru politici și Strategii SUERD.
Ce reprezintă SUERD pentru România
Având în vedere că luna noiembrie 2018 va aduce România la conducerea președinției SUERD, conferința s-a încadrat în seria evenimentelor care pun în lumină dorința României de a deveni forumul major de promovare a importanței pilonilor și axelor strategiei pentru dezvoltare durabilă și sustenabilă a Euroregiunii Dunării “Președinția română a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se va desfășura sub genericul “Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării“, prin intermediul căruia s-a dorit o sinergie cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, “Coeziunea, o valoare comună europeană“, având în vedere suprapunerea celor două mandate. Calendarul Președinției române a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării conține 55 de reuniuni și evenimente tematice, care vizează abordarea din perspectiva politică, dar și la nivel tehnic, a temelor prioritare subsumate procesului de cooperare în cadrul strategiei, conferind României oportunitatea de a-și întări rolul și de a-și promova propriile obiective la nivel regional și European”.(Comunicat MAE, 20.09.2018) SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și cele ale Strategiei “Europa 2020“ pentru o creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.