Primăria orașului Cernavodă și Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă au organizat miercuri 20 octombrie, la Cernavodă, Conferința internațională cu titlul „Cernavodă, oraș nuclear la Dunăre, parte a strategiilor Uniunii Europene de dezvoltare Durabilă„.
Conferință a avut că invitați personalități din domeniul energetic și nuclear, al protecției mediului și apelor, amabasadori, diplomați, oameni de știință, atât din țară cât și din străînătate.
Am avut plăcerea de a îi avea ca oaspeți de onoare pe domnul Michael Kuske director EURATOM ( Comunitatea europeană a energiei atomice) – Comisia Europeană – Deparatmentul general pentru energie, domnul Mariano Vila D’Abadal Secretar General GMF (Asociația Europeană a Orașelor cu Obiective Nucleare) și domnul Eric Ștab – Președinte CEO GDF Suez Energy Eastern Europe.
Conferința a început la ora 9.30, deschiderea fiind făcută de Alteța Sa Prințul Mihai de Laufenburg și dr. ing. Cristiana Sîrbu – președinte executiv al Fundației Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă și membru de onoare al Academiei Europene de Relații Economice și Culturale de la Roma.
Conferința a continuat cu prezentările Primarului orașului Cernavodă dna Mariana Mircea – Cernavodă – istorie și tehnologie – Strategia de dezvoltare locală. Din partea CNE Cernavodă, domnul director general Ionel Bucur a prezentat „Strategia energetică și nucleară. Construcția la Cernavodă a unităților 3 și 4 și a Depozitului Intermediar de Combustibil Ars ( DICĂ)” .
Alt subiect aflat pe agenda conferinței se referea la „Strategia europeană pentru Bazinul Dunării. Dunărea singurul fluviu major în care se asigură dreptul de liberă navigație al tuturor națiunilor, un vector ideal pentru integrarea economică treptată a țărilor riverane”.
În cadrul evenimentului, au avut loc intervenții ale reprezentanților Ministerelor Mediului și Pădurilor, Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Administrației Canalelor Navigabile, Administrației Naționale de Meteorologie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
La eveniment au mai fost invitați să participe reprezentanții instituțiilor din domeniul nuclear ( SNN, CNCAN, ANDRAD, ROMATOM), președinții consiliilor județene din Bazinul Dunării, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Academiei Române.
Conferința a dezbătut următoarele teme:
• Cernavodă – Strategia de dezvoltare locală. Singurul oraș din România care găzduiește o centrală nucleară și depozite de deșeuri radioactive ;
• Strategia energetică și nucleară a României. Construcția la Cernavodă a U3 și U4, Depozitului Intermediar de Combustibil Ars ( DICĂ);
• Strategia europeană pentru Regiunea Dunării. Dunărea singurul fluviu major al lumii în care se asigură dreptul de liberă navigație al tuturor națiunilor . Magistrala Transeuropeană – Canalul Rin – Main – Dunăre. Relansarea economică a județelor din bazinul Dunării.
Tot în cadrul acestei conferințe a avut loc și lansarea cărții “După 20 de ani – 1989. An de cotitură în istoria națională și în viațainternațională” de Ion Iliescu.