În data de 19 octombrie 2022, în cadrul celui de-al 11-lea Forum Anual dedicat Strategiei Dunării, miniștrii responsabili de implementarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării au convenit asupra unei declarații comune cu privire la următoarele aspecte:
- dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării
- provocările fără precedent pentru regiunea Dunării (energie, navigație și securitate alimentară)
- aprofundarea cooperării regionale și între strategiile macro-regionale
Declarația comună a menționat, de asemenea, căutarea de soluții eficiente prin utilizarea potențialului existent al Dunării, încurajând toți actorii EUSDR să valorifice pe deplin cadrul strategiei și să stabilească rețele pentru a sprijini Ucraina și țările vecine, atât în ceea ce privește situația actuală, dar și în anticiparea reconstrucției viitoare.
Cooperarea în cadrul SUERD pentru a depăși provocările și amenințările existente și noi în regiunea Dunării a făcut, de asemenea, parte din declarație, subliniind importanța dezvoltării regionale durabile și a cooperării între strategiile macroregionale și politica de coeziune a UE.
Problemele legate de securitatea energetică și eforturile comunității europene de reducere a dependenței de combustibilii fosili ruși prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, precum și securitatea alimentară au fost subiecte importante în declarația comună a miniștrilor.
Declarația comună a luat în considerare punerea în aplicare a Agendei UE privind transformarea ecologică și digitală, să promoveze redresarea economică postCOVID-19 și să consolideze reziliența generală a regiunii Dunării, nu în ultimul rând prin urmărirea priorităților comune de mediu ale SUERD.
În declarație au fost menționate, de asemenea, abordările noi și inovatoare pentru dezvoltarea optimizată a lanțului valoric în cadrul întregii regiuni dunărene, dezvoltarea economică durabilă, crearea de noi locuri de muncă și investițiile pe piețele forței de muncă din regiunea Dunării.
Prin urmare, toate părțile interesate din EUSDR sunt invitate să consolideze interconexiunile infrastructurale reciproce și să dezvolte noi rute logistice pentru a depăși amenințările existente și a asigura o dezvoltare economică durabilă și stabilă a regiunii Dunării.
Prin cooperare intensă, schimb de experiență și transfer de cunoștințe, cooperarea macroregională va contribui la o abordăre strategică mai coordonată și eficientă a dezvoltării durabile a UE și a țărilor din afara UE.