2014-11-21,Giurgiu

Lansarea oficiala a ASOCIATIEI "FORUMUL ANTREPRENORIAL DUNAREAN"Vineri, 21 noiembrie 2014, a avut loc la Giurgiu lansarea Asociatiei “Forumul Antreprenorial Dunarean” in prezenta a peste 200 de invitati din tara cat si din tarile riverane Dunarii: Bulgaria, Serbia, Germania, Austria.

Evenimentul a avut loc intr-o locatie superba, pe malul romanesc al Dunarii, in sala de conferinte a Restaurantului Perla, din cadrul Complexului Turistic D’Alexia – renumit prin preparatele din peste.

Initiativa constituirii si lansarii acestei Asociatii apartine doamnei prof.dr. Cristiana Sirbu si domnului deputat Florian Nicolae.

Moderatorul evenimentului a fost doamna prof.dr. Cristiana Sirbu, Presedintele FAD.  Cuvantul de deschidere l-a avut domnul Florian Nicolae, Presedintele de Onoare al Asociatiei FAD. 

Domnul Barbu Nicolae, primar al municipiului Giurgiu. Dansul a salutat initiativa lansarii Asociatiei FAD si a subliniat faptul ca municipiul Giurgiu face parte din orasele Dunarii, denumite generic  Casa Dunarii. Domnia sa a prezentat si unul dintre proiectele din cadrul SUERD – Orizont 2020 privind amenajarea zonei portuare si de tranzit dunarean. Si-a exprimat dorinta ca Giurgiu sa devina partener in mai multe proiecte SUERD cu tari riverane Dunarii, mentionand in special Bulgaria.

Orasul Russe a fost reprezentat la dezbaterile FAD printr-o delegatie compusa din Presedintele Consiliului Municipal Ruse  - prof. Panceu si domnul Grigorev Ivan – viceprimar al orasului Ruse. Au mentionat entuziasmati ca Asociatia FAD va deveni “Masa rotunda a clusterelor economice” din ambele tari cat si a celor mixte romano – bulgare. Mediul de afaceri trebuie sa aduca proiecte clare care sa atraga finantare din programul comun SUERD – Orizont 2020.

O prezenta deosebita din mediul de afaceri romanesc a fost domnul Cristian Parvan  - Secretar General al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Dansul a mentionat necesitatea abordarii cu seriozitate maxima a programelor de finantare in stransa colaborare cu ministerele de resort din cadrul matricei guvernamentale, evitand ceea ce s-a intamplat in perioada 2007-2013, mai precis slaba accesare a fondurilor europene si ratarea unor proiecte majore. A mentionat faptul ca in ceasul al 12-lea oamenii de afaceri din Romania trebuie sa aiba o mai mare vizibilitate in raport cu Guvernul, Parlamentul cat si cu structurile europene.

Un alt invitat in cadrul Forumului FAD a fost prof. Valeriu Tabara  - fost Ministru al Agriculturii si Vicepresedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Profesorul Tabara a subliniat faptul ca Romania este una dintre cele mai importante tari din Comunitatea Europeana din punct de vedere al potentialului agricol, a saptea tara din UE in productia de cereale si in astfel de conditii s-au accesat procentual in perioada 2002-2013 numai 9% sub programele destinate finantarii agriculturii. Speranta se indreapta si spre implementarea mijloacelor de finantare prevazute in Programul National de Dezvoltare a Agriculturii si Zonelor Rurale 2014. Fostul Minsitru a semnalat si veriga care lipseste in cadrul SUERD: agricultura, amintind ca parte din tarile riverane Dunarii au un potential formidabil din punct de vedere agricol. In acest sens trebuiesc luate masuri si imbunatatita Strategia Dunarii, iar asociatiile profesionale din agricultura trebuie sa aiba o mai stransa corelatie cu mediul de afaceri al UE.

Doamna prof. Cristiana Sirbu, Presedinte FAD, a subliniat angajamentul Asociatiei de a ajunge in toare regiunile din Romania, reusind sa organizeze intalniri de lucru cu mediul de afaceri cat si cu autoritatile locale regionale pentru a concretiza cat mai multe proiecte ce pot deveni reale pe termen scurt in cadrul SUERD – Orizont 2020. A mentionat si interesul tarilor riverane Dunarii de a–si gasi parteneri de afaceri in Romania.

Invitatul special, domnul Kurt Puchinger, coordonator PA10 Viena  in cadrul SUERD „Ameliorarea capacitatilor investitionale si a cooperarii” (Austria si Slovenia) -  a felicitat initiativa lansarii Forumului Antreprenorial Dunarean, subliniid ca este exact ce si-au propus Republica Moldova si Ucraina. Domnul Puchinger a apreciat organizarea celui de-al doilea Forumul Anual dedicat SUERD la Bucuresti in anul 2013 si disponibilitatea Romaniei in constructia economica a SUERD. Domnia sa considera Romania ca fiind o tara binecuvantata cu cel mai lung coridor al Dunarii, Delta fiind un miracol al naturii in inima Europei. „Astfel, Dunarea nu este numai un important coridor de transport, ci si o zona turistica desavarsita”, a mentionat dansul. Desigur, trebuie sa aducem Dunarea la deziteratul propus de strategie: camin permanent pentru cele 111 milione de locuitori. Domnul Puchinger a asigurat disponibilitatea Austriei in a colabora in aceasta Macroregiune a Dunarii, a doua dupa Macroregiunea Marii Baltice.

Ministerul Industriei a fost prezent la lansarea Asociatiei FAD prin intermediul domnului consilier Marius Dragos. Domnia sa a tinut sa sublinieze faptul ca FAD va deveni un instrument important de cooperare intre IMM-uri, dar si marile companii din spatiul dunarean, organizatiile patronale, camerele de comert, mediul academic si universitar, organisme locale si ministerele de resort, concretizandu-se astfel clusterele economice atat de necesare pentru viitorul strategiei Dunarii (Business Networks for the Future).

Un discurs extraordinar a avut domnul Eric Bartha – Secretar General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunareane. Dansul a evidentiat importanta Asociatiei Forumul Antreprenorial Dunarean in contextul dezvoltarii Macrostrategiei Dunarii: „ Mediul de afaceri trebuie sa aduca pana in 2020 parte din banii programului din fondurile Orizont 2020 – in proiectele accesate de IMM-urile din Romania: Nu poti vorbi despre dezvoltare daca nu incurajezi dezvoltarea mediului de business si creezi premisele unei colaborari intre cercetarea si implementarea  proiectelor tinand cont de conditiile reale din fiecare tara. Tinerii au nevoie de locuri de munca, ei fiind cei ce vor prelua o lume mai asezata si lipsita de prejudecati. Anul viitor, la Ulm – Bavaria, va avea loc cel de-al 4lea Forum Anual SUERD. Speram ca rezultatele pana in octombrie 2015 sa fie din punct de vedere economic vizibile”.

Doamna dr. Elena Mateescu – Director Executiv Administratia Nationala de Meteorologie a prezentat doua programe europene deosebit de importante prin care ANM pune la dispozitia agricultorilor informatii detaliate privind conditiile de mediu cu specificitate in fiecare regiune, necesare pentru insamantare, lucrari ale solului, recoltare, dar mai ales pentru alegerea unor soiuri care in timp se vor adapta la noi conditii. Programul se numeste: ORIENTGATE – O retea structurata pentru integrarea cunostintelor despre clima in strategia si planificarea locala (South – East Europe Transnational Cooperation Programme). Agricultura din Romania trebuie sa ia in calcul si schimbarile climatice.

Din partea Academiei Romane a participat dl. prof. Dimitriu Mihail, Sef Departament Microeconomie Financiara. Dansul a apreciat faptul ca mediul de afaceri a inceput sa se implice mai des intr-un mediu prietenosdestinat sa aduca idei generatoare de plus valoare. A subliniat faptul ca IMM-urile trebuie sa priveasca cy mai multa incredere catre organismele dedicate supravegherii lor si totodata este nevoie de expertiza in elaborarea microtehnologiilor de investitii, abordarea firmelor de „jos in sus”, conform SUERD.

Sorin Petcu, director general Nextrom Industries SRL a prezentat doua proiecte ce au primit finantare europeana in valoare de 7 milioane euro, investitiile fiind mobilizate la Craiova intrun program de cercetare-dezvoltare impreuna cu Universitatea din Craiova si in parteneriat cu Asociatia Forumul Antreprenorial Dunarean. Proiectul se refera la productia de motoare electrice, in anul 2015 urmand sa fie inaugurata fabrica din Craiova.

Mariana Mihai,  Responsabil Comunicare si Relatii cu Autoritatile Echipa „Let’s do it Romania” a mentionat necesitatea mentinerii calitatii apelor Dunarii. In cadrul SUERD, Ungaria si Slovenia sunt responsabile pentru axa prioritara „Restaurarea si intretinerea calitatii apelor”.

Michel de Laufenburg – Secretar General al Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila a promovat in discursul sau ideea ca Romania va reusi in proiectul sau de relansare economica sustenabila numai respectand cu rigurozitate toate aspectele legate de dezvoltare propuse de UE.

 

Jean Claude Juncker, in noul sau program, a evidentiat faptul ca IMM-urile sunt coloana vertebrala a Europei, nu guvernele sau ministrii creeaza plus valoare. IMM-urile sunt cele care degaja economia Europei.

  • pause