2011-03-18,Bucuresti

Dunarea - renaturare sau indiguire? Solutii optime de adoptat         In ziua de 18 martie 2011, cu incepere de la orele 9,30 a avut loc in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu - Sisesti" Forumul "Dunarea - renaturare sau indigure? Solutii optime de adoptat" organizat de Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila impreuna cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu - Sisesti", Academia Romana, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Administratia Nationala de Meteorologie, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ApaNova Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatire Funciare si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara dedicat Zilei Mondiale a Apei (22 martie).

              Adunarea Generala ONU a decretat perioada 2005 – 2015 ca fiind „Deceniul international APA PENTRU VIATA”, avand menirea informarii referitoare la realizarea programelor si proiectelor tangentiale apei, considerand apa componentul cel mai dinamic al mediului natural si reprezentand cea mai importanta resursa naturala.

TEMELE FORUMULUI

  1) Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (in urma sesiunii plenare a Comitetului Economic si Social European CESE in care a fost adoptat „Avizul strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii” la Bruxelles – 16.09.2010)
           Avizul CESE isi propune conform ocaziei oferite de Comisia Europeana in colaborare cu societati civile organizate din Europa sa formuleze propuneri concrete, care sa contituie o contributie la planul de actiune al strategiei pentru regiunea Dunarii aflate in curs de elaborare.

           Comitetul Economic si Social European:
      • se asteapta ca viitoarea strategie sa reprezinte o adevarata contributie la imbunatatirea conditiilor de viata si de munca ale tuturor cetatenilor din regiunea Dunarii pe care o considera „oglinda Europei”. Una dintre cele mai importante propuneri formulate de CESE este stimularea si cooperarea in domeniul securitatii civile (soft security), asigurarea serviciilor de urgenta care sa colaboreze pentru a face fata dezastrelor naturale, mobilitatea lucratorilor, a intreprinderilor, pentru intocmirea unor planuri de urgenta pentru a face fata accidentelor ecologice;
        • infiintarea Forumului Anteprenorial din regiunea Dunarii (Danube Business Forum) care include actori sociali si economici;
        • CESE isi doreste o regiune a Dunarii dinamice, competitive si prospere.

              2) Elemente de strategie in domeniul gospodaririi apelor in Romania care stabilesc obiectivele, caile si mijloacele de realizare a unor relatii dintre economie si societatea romaneasca in contextul dezvoltarii durabile.

             3) Gospodarirea apelor in orasele mari din Romania (situatia gospodaririi apelor din Bucuresti, capitala europeana in 2011).

 

                Dezbaterea a fost deschisă de prof. dr. Gheorghe SIN, membru al Academiei Române, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Suportul ştiinţific al dezbaterilor a fost susţinut de referatele prezentate de: Ion Iliescu, preşedinte al României mai multe legislaturi, preşedinte al Fundaţiei GIEDD; prof. Mihai Manoliu, membru al Biroului Comitetului Economic şi Social European (CESE), preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român – „Strategia pentru regiunea Dunării“; prof. dr. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; prof. dr. Ion Sandu, director Administraţia Naţională de Meteorologie – „Influenţa cantităţilor de precipi­taţii asupra debitelor Dunării“; dr. ing. Ion Tecuci, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor; prof. dr. Marian Ianculescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“; dr. ing. Cristiana Sîrbu, preşedinte executiv al Fundaţiei GIEDD; dr. ing. Dănuţ Maria, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbu­nă­tăţiri Funciare; prof. univ. dr. Alexandru Bogdan, membru corespondent al Academiei Române.

            In cadrul formului  a avut loc si lansarea traducerii cartii lui Lester Brown - 'Planul B 4.0: Mobilizing to save civilization' - de catre Ion Iliescu, traducere ce poarta titlul de "Lumea pe marginea prapartiei. Cum sa prevenim colapsul ecologic si economic".