2010-10-20,Cernavoda

Cernavoda, oras nuclear la Dunare, parte a strategiilor Uniunii Europene de dezvoltare durabila   Primaria orasului Cernavoda si Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila au organizat miercuri 20 octombrie, la Cernavoda, Conferinta internationala  cu titlul  "Cernavoda, oras nuclear la Dunare, parte a strategiilor Uniunii Europene de dezvoltare Durabila".
      Conferinta a avut ca invitati personalitati din domeniul energetic si nuclear, al protectiei mediului si apelor, amabasadori, diplomati,  oameni de stiinta, atat din tara cat si din strainatate.
         Am avut placerea de a ii avea ca oaspeti de onoare  pe domnul Michael Kuske  director EURATOM ( Comunitatea europeana a energiei atomice) – Comisia Europeana – Deparatmentul general pentru energie, domnul Mariano Vila D’Abadal Secretar General GMF (Asociatia Europeana a Oraselor cu Obiective Nucleare) si domnul Eric Stab – Presedinte CEO GDF Suez Energy Eastern Europe.
       Conferinta  a inceput la ora 9.30, deschiderea fiind facuta de Alteta Sa Printul Mihai de Laufenburg si dr. ing. Cristiana Sirbu - presedinte executiv al Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila si  membru de onoare al Academiei Europene de Relatii Economice si Culturale de la Roma.
Conferinta a continuat cu prezentarile Primarului orasului Cernavoda dna Mariana Mircea – Cernavoda – istorie si tehnologie – Strategia de dezvoltare locala. Din partea CNE Cernavoda, domnul director general Ionel Bucur a prezentat "Strategia energetica si nucleara. Constructia la Cernavoda a unitatilor 3 si 4 si a Depozitului Intermediar de Combustibil Ars ( DICA)" .
Alt  subiect aflat pe agenda conferintei se referea la "Strategia europeana pentru Bazinul Dunarii. Dunarea singurul fluviu major in care se asigura dreptul de libera navigatie al tuturor natiunilor, un vector ideal pentru integrarea economica treptata a tarilor riverane".
         In cadrul evenimentului, au avut loc interventii ale reprezentantilor Ministerelor Mediului si Padurilor, Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Administratiei Canalelor Navigabile, Administratiei Nationale de Meteorologie, Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
         La eveniment au mai fost invitati sa participe reprezentantii institutiilor din domeniul nuclear ( SNN, CNCAN, ANDRAD, ROMATOM), presedintii consiliilor judetene din Bazinul Dunarii, reprezentanti ai ONG-urilor, reprezentanti ai  Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Academiei Romane.

Conferinta a dezbatut urmatoarele teme:
• Cernavoda – Strategia de dezvoltare locala. Singurul oras din Romania care gazduieste o centrala nucleara si depozite de deseuri radioactive ;
• Strategia energetica si nucleara a Romaniei.  Constructia la Cernavoda a U3 si U4,   Depozitului Intermediar de Combustibil Ars ( DICA);
• Strategia europeana pentru Regiunea Dunarii. Dunarea singurul fluviu major al lumii in care se asigura dreptul de libera navigatie al tuturor natiunilor . Magistrala Transeuropeana - Canalul Rin – Main – Dunare. Relansarea economica a judetelor din bazinul Dunarii.

          Tot in cadrul acestei conferinte a avut loc si lansarea cartii “Dupa 20 de ani - 1989. An de cotitura in istoria nationala si in viata international” de Ion Iliescu.