2008-03-14,Bucuresti

Forumul National pentru dezvoltarea durabila si protectia mediului

Fundatia „Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila`` a desfasurat in continuare, in 2008, Forumul de Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului in toate cele opt euroregiuni din Romania.

Primul Forum de Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului in 2008 a avut loc la Bucuresti in data de 14 martie 2008, fiind si „Forumul National pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului``, a doua conferinta de acest gen dupa cea din 25 Noiembrie 2005 ce a avut loc la Camera de Comert si Industrie a Romaniei in sala A.I. Cuza – Bucuresti. Forumul National organizat de Fundatia G.I.E.D.D. a carei Presedinte este Domnul Ion Iliescu, iar Presedinte Executiv Doamna Dr. Ing. Cristiana Sirbu, va oferi posibilitatea ca dupa doi ani de activitate intensa in toate cele opt Regiuni de Dezvoltare din Romania, sa ofere un cadru institutional pentru dezbaterea responsabila a problemelor dezvoltarii Romaniei. Au fost prezenti la Forumul National din 14 martie 2008 toti partenerii traditionali ai Fundatiei: Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti``, Agentia pentru Dezvoltare Regionala din Romania, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Patriarhia Romana – Cancelaria Sfantului Sinod, Asociatia Nationala a Detectivilor Particulari din Romania, Jandarmeria Romana, Fundatia ASPEN – (S.U.A. – filiala din Romania).

De asemenea au fost invitati primari, prefecti, subprefecti, presedinti ai Consiliilor Judetene, cadre universitare, mediul oamenilor de afaceri, spectrul politic (indiferent de coloratura) si multi altii care au dorit sa prezinte materiale si documentatii privind Dezvoltarea Durabila a Romaniei pentru 2008 cat si viziuni pentru viitor.

Temele dezbatute cu ocazia acetui forum au fost:

1. Conceptul de Dezvoltare Durabila si concretizarea lui in cazul Romaniei.

    a) Reducerea decalajelor dintre Romania si tarile dezvoltate ale Comunitatii Europene.

2. Atragerea fondurilor europene in contextul in care Romania este membru plin in Comunitatea Europeana.

3. Premisa Dezvoltarii Durabile a Agriculturii moderne din Romania – Dezvoltarea sustinuta a satului romanesc si exploatarea eficienta a potentialului agricol romanesc, reducerea decalajelor dintre rural si urban.

4. Reducerea decalajelor regionale in toate cele 8 Regiuni din Romania.

    a) Infrastructura indispensabila Romaniei membre in Comunitatea Europeana;

    b) Reindustrializarea in Romania;

    c) Surse de energie si energia in Romania europeana;

    d) Resursele de apa din Romania, exploatarea traditionala si moderna in context european;

    e) Patrunderea in economia romaneasca a celor mai moderne „inalte tehnologii``;

    f) Invatamantul preuniversitar, universitar si Mediul Academic din Romania, formarea in context european a viitorilor specialisti din toate domeniile;

    g) Sanatatea in mediul urban si rural.