2010-05-18,Bucuresti

LESTER BROWN IN ROMANIA.

LESTER BROWN IN ROMANIA. SIMPOZIONUL INTERNATIONAL PERSPECTIVE ALE DEZVOLTARII AGRICULTURII SI ZONELOR RURALE ÎN CONTEXTUL SCHIMBARILOR CLIMATICE

 


 

Lester Brown, unul dintre cei mai cunoscuti promotori internationali ai ecologiei ca stiinta si militant pentru protectia factorilor de mediu,  a venit în Romania.

Un eveniment cu semnificatii deosebite pentru comunitatea academica si publicul interesat de problemele globalizarii l-a constituit vizita profesorului Lester Brown la Bucuresti, în zilele de 17 si 18 mai 2010.

Lester Brown este  fondatorul si presedintele World Watch Institute si Earth Policy Institute, doua organizatii non-profit bazate pe cercetare. Lester Brown este considerat ca fiind un militant pentru protectia mediului, fiind primul care a introdus într-o carte conceptul de eco-economie, în anul 2001 în cartea Eco-Economy: Building an Economy for the Earth.

Pe parcursul vizitei în România, domnul Lester Brown a participat la numeroase evenimente. Programul a cuprins si o vizita la CONPIROM (Confederatia Patronala din Industria României) si  la sediul Senatului României. A fost invitat de onoare la Clubul Diplomatic de la Bucuresti si al Simpozionului International “Perspective ale dezvoltarii agriculturii si zonelor rurale în contextul schimbarilor climatice”, organizat de Facultatea de Management, Ingineria Mediului si Dezvoltare Rurala din cadrul USAMV Bucuresti.

Luni, 17 mai 2010  prof. dr. Lester Brown a sustinut, în Aula Academiei Române, conferinta cu tema “Plan B: Mobilizing to save civilization” unde a fost investit cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Române.

Presedintele institutului „Earth Policy Institute”, Lester Brown, a primit, marti, titlul de Doctor Honoris Causa pentru rezultate remarcabile în domeniul economic si al mediului, din partea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Senatul Universitatii a votat, în unanimitate, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa si a însemnelor titlului cercetatorului american.

La finalul reuniunii de la USAMV, Lester Brown a primit titlul de excelenta “Militant al mileniului III pentru dezvoltare durabila si protectia mediului” acordat de Fundatia “Grupul de initiativa ecologica si dezvoltare durabila”.

Invitat în studioul emisiunii „Sinteza Zilei” de la Antena 3, Lester Brown a vorbit despre principalele probleme ale omenirii în acest moment. „A existat un decalaj în gandirea noastra. Noi continuam sa consideram ca amenintarea principala este razboiul, dar, de fapt, cresterea populatiei, foametea si schimbarile climatice sunt principalele probleme”, a spus reputatul om de stiinta.

Lester Brown anul acesta a lansat ultima sa lucrare, “Planul B 4.0”, pentru salvarea economiei mondiale si a planetei. Aceasta a creat un fel de nou SOS, cum era considerat primul raport al Clubului de la Rom a si a pus în discutie necesitatea unei abordari serioase a acestei problematici, a dezvoltarii durabile, si din punct de vedere ambiental, si din punct de vedere economic si social. El constata ca toate aceste probleme semnalate d e vreo trei decenii si ceva se agraveaza în momentul de fata în fata unui fenomen pozitiv : cresterea spectaculoasa a Chinei si a Indiei, cele mai mari doua tari, tari care apartin lumii sarace si care au sanse sa iasa din saracie; dar aceasta agraveaza situatia resurselor si a mediului. Si de aceea el ajunge la o concluzie dramatica: ca modelul de societate si de economie care a avut meritele sale în toata propulsarea dezvoltarii contemporane si dupa care merg si tarile acestea care vin din urma, inclusiv China si India, este un model, pe de o parte neextrapolabil în lumea slab dezvoltata, dar, pe de alta parte, devine neviabil si pentru tarile care l-au inventat si care îl practica.”

Fundatia „Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” a avut onoarea de a-l primi în România pe Domnul Lester Brown, considerat ca fiind un militant pentru protectia mediului, fiind primul care a introdus într-o carte conceptul de eco-economie, în anul 2001 în cartea Eco-Economy: Building an Economy for the Earth.

Pe parcursul vizitei în România, domnul Lester Brown a participat la numeroase evenimente. Prof. dr. Lester Brown a sustinut, în Aula Academiei Române, conferinta cu tema "Plan B: Mobilizing to save civilization". Presedintele institutului „Earth Policy Institute”, Lester Brown, a primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru rezultate remarcabile în domeniul economic si al mediului, din partea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

Programul a cuprins si o vizita la CONPIROM (Confederatia Patronala din Industria României) si  la sediul PSD. A fost invitat de onoare la Clubul Diplomatic de la Bucuresti si al Simpozionului International “Perspective ale dezvoltarii agriculturii si zonelor rurale în contextul schimbarilor climatice”, organizat de Facultatea de Managent, Ingineria Mediului si Dezvoltare Rurala din cadrul USAMV Bucuresti.

La finalul reuniunii de la USAMV,  Lester Brown a primit titlul de excelenta acordat de Fundatia “Grupul de initiativa ecologica si dezvoltare durabila”.

Scopul acestei vizite a fost acela de a mediatiza, prin intermediul conferintelor si a Simpozionului International “Perspective ale dezvoltarii agriculturii si zonelor rurale în contextul schimbarilor climatice”,  a resurselor existente, protectiei mediului si înfaptuirea unei dezvoltari durabile si implicit trecerea la o economie ecologica sau eco-economie.

 

  • pause